Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Részletek az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

octogon
Részletek az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

Fapadló, beépített bútor, nyílászáró csere is támogatható

Megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kormány januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét visszatéríti, maximum hárommillió forintig, ám most megvannak a pontos részletek..

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-videójában elmondta azt is, hogy a külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt is elfogadják a támogatás igénylésénél. A szülők a várandóság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek után a szülő gyermekek otthongondozási díjára jogosult, nem számít az életkor. Az igénylőnek legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyet legfeljebb 30 napra szakított meg az elmúlt egy évben. A tb-jogviszonyba a bel- és külföldi munkaviszony mellett beleszámít többi között a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj melletti munkavégzés, a hallgatói, diplomás gyed időszaka és az álláskeresési járadék is.

 

A lehetőséggel egyszülős családok is élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, vagy le is mondhatnak saját részükről a másik szülő javára. Számos részlet mellett elmondta azt is, hogy nem kötelező a teljes támogatást igénybe venni, de a lehetőséggel minden család csak egyszer élhet.

De ugyanilyen érdekes, hogy mi mindenre lehet felhasználni a támogatást. Ez a Magyar Közlöny 2020/259. számában megjelent 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról derül ki:

– Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.

– Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.

– Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

– Az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.

– A külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.

– Tető cseréje, felújítása, szigetelése.

– Égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése.

– Klímaberendezés beépítése, cseréje.

– Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.

– Belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, továbbá a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és dugaljak kialakítását és cseréjét, illetve a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.

– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.

– Kerítés építése.

– Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása.

– Terasz, loggia, erkély, előtető építése.

– Térburkolat készítése, cseréje.

– Télikert kialakítása.

– Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül a kormányrendeletben meghatározott akadálymentesítési munkák.

– Alapozási szerkezet megerősítése.

– Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

 

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.

 

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések, és az arra adott válaszok megtalálhatók a www.csalad.hu honlapon.

Forrás: octogon

Tartalomhoz tartozó címkék: támogatások
Az oldal tetejére