Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor használjunk gipszkartont?

A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga: egy relatíve olcsó termék, amivel egyszerű dolgozni. Remek tulajdonsága, hogy gyorsan applikálható és megfelelő környezetben kifejezetten tartós megoldásnak is bizonyul. Csöveket, vezetékeket, csúnya részeket könnyen el lehet bújtatni mögötte, így elkerülhető az esetleges vésés. Ezen kívül egész jó hangszigetelő, és lehet találni olyan típusokat is belőle, amik tökéletesen tűz- vagy vízállóak

 


De mi is az a gipszkarton?

A gipszkarton alapanyaga gyakorlatilag a kemény kartonpapír és a gipsz keveréke. A belső gipszet kétrétegnyi strapabíróbb papír közé sajtolják. Népszerűségét növeli, hogy az előállítása során nem termel káros anyagot, ráadásul a gipszből a nehézfémek és a sók eltávolításra kerülnek, ezzel kizárva a szennyező mellékterméket vagy sugárzást.

Táblás kiszerelésben kapható termék, méretei hosszúságban illetve vastagságban eltérőek lehetnek. Léteznek üvegszállal megerősített gipszkartonok, amiknek a felülete alá úgynevezett üvegszálas erősítő réteget húznak, így téve azt nem csak ellenállóbbá az átlagos változatoknál, de hajlításra is alkalmasabbá. Az ilyen megerősített verziót olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol az időjárás viszontagságainak jobban ki lesz téve.

 

Tűzgátló változat

A speciálisan előállított tűzgátló gipszkarton akár több órán át is védelmet nyújthat a tűz ellen. A gipszet alkotó kristályelemek kis mértékben vizet tartalmaznak, ami tűz esetén távozik belőlük, ezáltal csökkentve a tűz hőmérsékletét és megakadályozva annak gyors terjedését.

Víztűrő változat

Köztudott, hogy a hagyományos lapok használata állandóan nedves körülmények között nem ajánlott. Párás, nedves helyek esetében (mint a konyhák, fürdőszobák, stb.) alkalmazzon speciálisan erre a célra gyártott impregnált, vízálló gipszkartont. Léteznek szilikonnal vagy más anyagokkal dúsított, esetleg üvegszálas bevonattal készített lapok is, melyek alapszintű hangszigeteléshez is megfelelnek.

 

A gipszkartonozás előnyei:

  • az egyik leggyorsabban, illetve legegyszerűbben kivitelezhető megoldás
  • az elektromos vezetékek, szerelvények könnyen eltakarhatóak vele
  • jól szigetelhető
  • aránylag kevés építési hulladékkal jár

 

Felhasználási javaslatok:
 

Álmennyezet

Akár repedezett a plafonunk, akár nagyon egyeletlen, vagy csak valami újdonságra vágyunk, ideális megoldás a gipszkarton. A megfelelő felfogatórendszer (gipszkarton profilból vagy fából készült szerkezet) segítségével hamar kialakítható álmennyezet, és egy ilyen sima felületű, szépen kivitelezett plafon sokat tud dobni bármilyen helyiségen.  Csökkenthető vele a túl nagy belmagasság, javítható a plafon hőszigetelése. Dekorációs célból különféle hangulatfényeket építhetünk az új álmennyezetbe, ízléses díszlécekkel esztétikusabbá tehetjük a helyiségünket.

Polcrendszer, sarokszekrény, egyedi formák

A gipszkarton segítségével könnyedén készíthetünk polcrendszereket, sarokszekrényeket, de lényegében bármilyen íves, hullámos forma jól kialakítható belőle. Kiváló felhasználási módja ez a maradék gipszkartonnak. De ha csak kedvező áron szeretnénk valamilyen beépített bútort készíteni, vagy egyszerűen a rendelkezésünkre álló tér kicsi, néhány tábla gipszkarton sokféle egyedi dolog megvalósítására nyújt lehetőséget.

Megfelelő kreativitással gyakorlatilag csak pár csavarra és vasalatra van szükségünk, hogy valami igazán egyedit alkossunk. Ezek az építmények nem csak olcsóak, de glettelés után festhetőek is. LED szalagok felhasználásával pedig játszhatunk elegáns hangulatvilágítás hozzáadásával is.

Egyedül a túlzott terheléstől és a párától kell megóvni ezeket a táblákat.

Sima falak gyorsan és egyszerűen

A gipszkarton gyors megoldást nyújt az egyeletlen, csúnyább falak javítására. Egy jól szellőző, fából vagy fémből készült keretrendszert felállítva közvetlenül fel lehet hordani az egyszerűen glettelhető, festhető, tapétázható gipszkarton lapokat. Sőt az sem okoz gondot, ha áram vagy vízvezeték elhúzását szeretnénk kivitelezni bennük.

Gipszkarton térelválasztó vagy válaszfal

Ha egy nagy helyiséget szeretnénk két részre osztani, vagy csak egy kisebb részét leválasztani, arra tökéletes a gipszkarton, hiszen a hagyományos válaszfalnál olcsóbb, tisztább, és gyorsabb megoldást jelent. A megfelelő hangszigetelés érdekében, amennyiben ez lényeges szempont, ajánlott kőzetgyapotot vagy egyéb szigetelőanyagot helyezni a duplán felrakott gipszkartonlapok közé. Emellett a rezgésgátló szalagot sem érdemes kihagyni, aminek a megfelelő elhelyezése esetén a tábla ütésre sem reped be.

Azonban vannak esetek, amikor nem a gipszkarton az ideális megoldás. Például egy vályogház falára nem ajánlatos a ragasztása, mert alatta a vályogfal nem tud kellően lélegezni és ez penészedéshez vezethet.

A tetőtér gipszkartonozása

A használaton kívüli tetőtér, padlástér beépítésére is jó megoldás a gipszkarton. Alkalmas a tetőtéri szobák kialakítására és szigetelésére is: kőzetgyapot, szálas hőszigetelés, hőfólia vagy egyéb szigetelőanyag használatával nagyban javítható a hőérzet az egész házban.

Szárazvakolás

Ha a vakolás száradási idejét szeretnénk lerövidíteni, az szintén megoldható falra ragasztott gipszkartonnal. A ragasztó megszáradása után egyből festhetünk, tapétázhatunk, akár csempézhetünk is. Bár ez jól hangzik nagyon, de ha egy jobban terhelhető falra van szükségünk, akkor nem elkerülhető a hagyományos vakolással járó munka.

 

A gipszkarton megfelelő felszereléséről itt írunk

 

A nálunk kapható gipszkarton alapanyagok 

Tartalomhoz tartozó címkék: építőipar hasznos tanácsok - DIY
Az oldal tetejére