Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi is az a BSH gerenda?

A BSH rétegragasztott gerenda gyártása és felhasználási módjai

 

Az utóbbi években a környezettudatosság és a fenntarthatóság fényében a hazai építészetben a fa, mint építőanyag újra előtérbe került. A gerenda pedig mindig is az egyik legnagyobb értéknek számított, hiszen a megfelelő fa megtalálása nem könnyű feladat. A legjobb minőségű alapanyagoknak akár évszázadok is kellhetnek, mire elérik a szükséges méretet, de legalább is hosszú évek. A mai rohanó világban ez természetesen már nem fér bele, elő kellett állni egy gyorsabb, biztosabb megoldással. 
Emellett a legtöbb esetben a gerendák nem látható helyen vannak, hiszen a mennyezet vagy vakolat eltakarja azokat. Viszont bizonyos építészeti megoldásoknál éppen a faanyag kerül kihangsúlyozásra. Az ilyenkor nagy az elvárás velük kapcsolatban: fontos a teherbírás, a tartósság, és természetesen az esztétikus megjelenés. A BSH és KVH gerendák mindezekre tökéletes megoldást biztosítanak.

De mi a különbség közöttük?

A KVH egy olyan egyrétegű gyalult hossztoldott gerenda, amely konstans paraméterekkel bír és megjelenése esztétikus. Ellenőrzött gyártástechnológiával, kímélő eljárással készülő, modern és több méretben gyártott építőanyag, mellyel könnyű dolgozni.
A BSH egy rétegragasztott gerenda, aminek esztétikai és mechanikai tulajdonságai a modern építészet egyik legkedveltebb szereplőjévé tették. Rendkívül erős gerenda, ami a fenyő technikailag történő szárításának és összeragasztásának eredménye. Szépségét, letisztultságát a fa hibáinak kijavításával érik el (a nagy gyantatáskákat, göcsöket és kéregzárványokat kiszedik). Látványban nem sokban tér el az egy darabból álló gerendáktól, viszont jóval olcsóbb annál.

Hogyan készül a rétegragasztott gerenda?

A BSH gerenda több fa rétegre vágott törzsének alig látható, színtelen enyvfugával való összeragasztásával készül. Ragasztás előtt a rétegekett 12-18%-os víztartalmúra szárítják.  A faanyag térfogatváltozását, a vetemedést és a repedezéseket ennek a technikának a segítségével kerülik el. A rétegelt kialakítással és a gyenge pontok kiejtésével a hagyományos fűrészárunál és a tömör fánál nagyobb szilárdságú és feszültségmentes építőanyagot kapunk.
Érdekesség: nem feltétlenül köztudott, hogy a faanyag tűz esetén természetes tulajdonságainál fogva kiszámíthatóbb, biztonságosabb konstrukció, mint egy acélszerkezet. Ilyenkor ugyanis lassítja a beégést az, hogy a teherbíró mag körül faszénréteg képződik. 

Miből készülhet a BSH gerenda?

A piacon többféle fafajtából készült termékkel találkozhatunk, többségük borovi és lucfenyőből készült. Habár az utóbbihoz nehéz gerendának szánt, valóban egyenletes, nem csavarodott szálakat találni, könnyen megmunkálható faanyagnak számít.

Hol alkalmazzák? 

A rétegragasztott gerenda kisebb és nagyobb szabású építmények és épületeknél egyaránt jól használható, ahol a szép látvány mellett követelmény a jó statikai terhelhetőség is.
Például:
  Tetőszerkezetek
  Teraszok
  Áthidalások (nagy fesztávban is)
  Faházak
  Faszerkezetű építmények szerkezeti elemeként

 

Tekintse meg a nálunk kapható BSH gerendákat! 

Tartalomhoz tartozó címkék: építőipar
Az oldal tetejére