Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogy tegyem fel a gipszkartont?

A gipszkarton felszerelése házilag is kivitelezhető, viszont alapos tervezést és megfelelő előkészületeket igényel.

Mielőtt belevágunk, az alábbi dolgokról kell döntenünk:
- mennyire lesz párás az adott helyiség? Szükséges, hogy vízálló legyen, vagy elég a normál gipszkarton?
- mi a burkolni kívánt felület mérete? Ebben segítségünkre lehetnek az interneten található gipszkarton anyagigény kalkulátorok.
- hány rétegben szeretnénk a felületet burkolni?
- szeretnénk-e a későbbiekben belefúrni, ráakasztani valamit az adott falszakaszra?
- álmennyezet kivitelezése esetén milyen típusú profilvázat fogunk használni (szimpla / dupla), illetve kétirányú bordavázat vagy direktfüggesztőt teszünk be?

 

A szereléshez szükséges eszközök

A következő dolgokra lehet szükségünk majd a gipszkartonozáshoz: vízmérték, mérőszalag, gumikalapács, gipszkarton gyalu, körkivágó, lemezvágó olló, sniccer, gipszkarton fűrész, rögzítőelemek és famenetes vagy fémmenetes csavarok, a végső munkálatokhoz pedig glettvas, spakli, szűk hely esetén pedig jól jöhet a gipszkarton ragasztó is. A munka során nagy segítséget jelent egy gipszkarton csavarozó is.

 

Gipszkarton szerelés menete

 

1. lépés: A vázszerkezet elkészítése

A mennyezet esetében kizárólag, a függőleges falaknál sok esetben a gipszkartont egy erre szolgáló fém, vagy fa vázszerkezetre rögzítjük. A fém felépítése jóval stabilabb megoldást kínál, mint a fa változat, de sokkal nehezebb is. A fémmel kevesebb a hibázási lehetőség, hiszen a gipszkarton élvédőket és profilokat pontosan erre a célra gyártják. Vágásukhoz használjunk lemezollót.

A gipszkarton profilok szerelésekor a lyukak alapján tudjuk meghatározni az aljzathoz, falhoz vagy mennyezethez történő fő rögzítési pontokat (távolságuk 60-80 cm). A tartószerkezet épülethez kapcsolódó részeinél, főleg az érintkezési pontoknál, ajánlatos tömítőanyagot használni. Ezek után a vázat érdemes merevítőkkel stabilizálni, amiket lemezcsavarokkal rögzítünk a fémprofilokhoz. 

2. lépés: A gipszkarton vágása

A legfontosabb, hogy a kívánt méretet a lehető legpontosabban rajzoljuk be a gipszkartonlap előoldalán. Mivel törékeny anyagról van szó, a felületén egy helyen megvágva, a vágás mentén ketté lehet törni a gipszkartont (esetleg a hátoldalán is elvághatjuk utána). Ha úgy érezzük, hogy a vágásunk pontatlan lett, gyalugép segítségével szépen javíthatunk rajta. De van kifejezetten erre a célra kifejlesztett gipszkarton fűrész vagy vágógép is, amivel precízen méretre szabhatjuk a lapot. 

3. lépés: A gipszkarton felrakása

A szépen méretre vágott lapokat speciális önmetsző, 3,5 mm-es gipszkartoncsavarokkal erősítjük rá a fa- vagy fémszerkezetre (előbbinél érdemes kétszer akkora csavart használni, mint a fémnél). Azt tanácsoljuk, hogy a lapokon kialakuló feszültség okozta szakadások elkerülése érdekében a csavarozást mindig középről a széle felé haladva végezzük el. Figyeljünk rá, hogy a csavarok közti távolság legalább 15-25 cm legyen, csavarozás közben a gipszkartonlap ne szakadjon át és a csavar feje beleilleszkedjen a lap síkjába. Az ezzel kapcsolatos utolsó tanács pedig az, hogy a legszélső csavar 1-2 centiméterrel a lap szélétől legyen elhelyezve.
Ha szeretnénk egy hő-, illetve hangszigetelt falat kapni, akkor az ásvány-/ üveggyapotot is a rögzítés során helyezzük fel.

4. lépés: Az utolsó simítások

Utolsó lépéseink egyike a hézagolás, azaz a hézagok betömése és a csavarfejek eltűntetése hézagkitöltő glettel, amit a legkönnyebben spaklival vagy glettvassal tudunk eloszlatni. Száradás után a falat lecsiszoljuk géppel vagy kézi csiszolórács segítségével, az élvédőket felhelyezzük és ismét legletteljük a falat. Igény szerint végezetül a festés következik.
Amennyiben tapétázni szeretnénk, tanácsos a tapétát nem közvetlenül az új falunkra felvinni, hanem előtte valamilyen felületkezelőt használni, mert így a későbbiekben az eltávolítása jóval könnyebb lesz.

 

A gipszkartonról általánosságban itt olvashat

 

A nálunk kapható gipszkarton alapanyagok 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: építőipar hasznos tanácsok - DIY
Az oldal tetejére