Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fával készült napelem, még olcsó is

Svéd kutatóknak fa felhasználásával sikerült olyan napelemet fejleszteniük, amely alternatívája lehet a jelenleg elterjedt, szilíciumos paneleknek.

 


A napenergiával kapcsolatos növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett organikus napelemek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a rugalmas és hordozható eszközök fejlesztése kapcsán jelentős előnyei vannak a technológiának: megfizethető, könnyen elkészíthető, nagyméretű és akár nyomtatható is.

Az organikus napelemek további előnye a szilíciumalapú panelekkel szemben, hogy bár utóbbiak hatékonyak, gyártásuk egy összetett és energiaigényes folyamat, ehhez ráadásul potenciálisan veszélyes anyagokat is fel kell használni.

A fejlesztések oda vezettek, hogy sikerült fa felhasználásával organikus napelemet készíteni. A svéd Linköping Egyetem kutatói a helyi Királyi Technológiai Intézet (KTH) szakembereivel együttműködve arra jutottak, hogy fapép segítségével környezeti szempontból a jelenleg elterjedteknél fenntarthatóbb, ráadásul megbízhatóbb napelemeket lehet készíteni. Az erről szóló tanulmány az Advanced Materials című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók a természetben található egyik legelterjedtebb szerves anyagot, a lignint használták fel, amely életképes eszköznek bizonyul a stabil és környezetbarát szerves napelemek fejlesztésében – írja az Interesting Engineering.

Mats Fahlman, a kutatás vezetője szerint a mostani tanulmány rámutat, lehetséges lehet az olajalapú anyagokat fából kinyerhetőkkel helyettesíteni a napelemekben.

A fejlesztések során egy olyan napelemet sikerült előállítani, amelyben a katódhoz kapcsolódó transzportréteg egy része közvetlenül a fapépből kivont ligninből készült. Az anyag egyelőre csak kis részét teszi ki az organikus panelnek, de a kutatók tervei szerint növelhető lesz az aránya.

Az organikus napelemeket egyelőre csak a beltérben, a kis energiaigényű készülékeknél használják. Elterjedésükhöz éppen a mostani kutatáshoz hasonló munkák nyithatnak utat.

forrás: HVG.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: építőipar
Az oldal tetejére