Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10+1 ok arra, hogy fát ültessen!

A faültetés számos környezeti előnnyel jár, pozitív hatása van életünkre, esztétikai élményt nyújt, nyáron természetes módon hűti a levegőt és ez csak néhány indok arra, miért érdemes fákat ültetni.
 

A fák és a faültetés előnyei:
 

1. Segítik a globális felmelegedés elleni védekezést
Sokat hallunk a globális felmelegedésről, de nézzük meg, mi is áll a hátterében. Az üvegházhatású gázok – köztük a szén-dioxid – olyan burkot képez a Föld körül, amely beengedi a Nap rövidhullámú sugarait, a Földről visszaverődő hosszúhullámú sugarakat pedig elnyeli.
Ez a folyamat hozzájárul a globális felmelegedéshez. Alapjában véve ez egy természetes folyamat, amit az emberi tevékenység jelentősen felgyorsított. A hosszú időn át tartó, egyoldalú éghajlati eltolódásból adódóan (esetünkben a felmelegedésből) a szélsőséges időjárási jelenségek (például hőhullámok, extrém hidegek, viharok, erős széllökések, nagy intenzitású záporok, zivatarok,
jégeső) egyre gyakoribbakká válnak. Azonban a fák a fotoszintézis révén beépítik szervezetükbe a szén-dioxidot, eltávolítják azt a légkörből és tárolják a szenet szervezetükben. Több fa több szenet tud megkötni, ebből adódóan minél több fát ültetünk, annál jobban le tudjuk lassítani a globális felmelegedés folyamatát.

TUDTA? A fotoszintézis egy olyan biológiai folyamat, amelyben a növények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre.

2. Tisztítják a levegőt
A fák fotoszintézisének mellékterméke az oxigén. De amellett, hogy a számunkra is elengedhetetlen oxigént termelik, porszűrő funkciót is képesek ellátni.

TUDTA? A légszennyező anyagok közül különösen a 10 mikrométernél kisebb részecskék (hétköznapi nevén: szálló por) veszélyesek az emberi egészségre, ugyanis a biológiai természetes szűrőink ilyen apró méretnél már nem képesek megakadályozni azt, hogy bejusson a légzőrendszer alsóbb részeibe. Ezek a részecskék a tüdőnkbe jutva rövidtávon elsősorban légúti tüneteket okoznak, míg hosszú távon növelik a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A fák tehát porszűrést is végeznek, épp emiatt érdemes fasorokat ültetni a forgalmas utak közelében, üzemek területén, illetve mezőgazdasági területek mellett. Azonban fontos, hogy kerüljük az allergén pollent termelő növényfajták tömeges ültetését.

3. Természetes árnyékadó
A fák párologtatásukkal pozitívan hatnak a környezetre, képesek lehűteni a levegőt. Nyáron a beépített városi környezetben felizzott
levegő és a fák által kialakított hűvösebb levegő kicserélődik, ez a közismert szellő. Másik előnye, hogy ha egy épület fákkal van körbevéve, természetes árnyékolást biztosít, így jelentősen csökkenthetjük a légkondicionáló berendezés használatát, energiamegtakarítást érhetünk el otthonunkban.

4. Segítik a vízgazdálkodást
A fák árnyékolása lassítja a víz elpárolgását a területről. Ősszel a lehullott falevél, mint talajtakaró mulcs funkcionál, amely szintén előnyös a talaj vízmegtartó képessége miatt. A lombozat elősegíti az esőcseppek tárolását. Ezt leginkább akkor tapasztalhatjuk, ha esőzést követően a fák lombjai alatt sétálunk és egy fuvallat hatására esőszerűen hullik ránk a leveleken őrzött csapadék.

5. Védik a talajt
A hegyoldalon vagy patak lejtőin a fák mérséklik a víz és a szél romboló hatását. Mindemellett a talajéletet is védik. A fák tápanyagellátását szabad szemmel nem látható sejtes élőlények (mikroorganizmusok) végzik oly módon, hogy a szerves tápanyagot a növény számára felvehető tápanyaggá alakítják át a talajban. A mikroorganizmusokat többek között a lehulló falevelek táplálják. Ilyen módon a fák a talajélet megőrzését is elősegítik.

6. Óvnak a zajtól
Hatékonyan véd a zajtól a természetes háromszintes növényfal, ami pázsitból, cserjékből és fákból áll. A levelek rugalmas ellenállása ugyanis hangtompító hatással bír, de a levelek közti légréteg maga is szigetel.

7. Csökkentik a talaj szennyezettségét
Vannak olyan fafajok, amelyeknek kiemelkedő a szennyező anyag kármentesítési képessége. Ezt úgy kell érteni, hogy a fák gyógyító tevékenysége (úgynevezett fitoremediációs kármentesítés) során a növények és a gyökerükkel társult sejtes élőlények (mikroorganizmusok) segítségével csökkenthetik a talajban található káros anyagok mennyiségét.

TUDTA? Egy kis tudomány! Van olyan fafaj, amely képes a gyökér felületén nehezen oldódó vegyületekké átalakítani a szennyező anyagot (ez a fitostabilizáció). Vannak fafajok, amelyek beépítik a szervezetükbe a mérgező vegyületeket (fitoextrakció), és van, amely nemcsak kivonja, hanem át is alakítja a toxikus anyagokat a növény számára hasznosítható vegyületté (fitotranszformáció).

8. Számos állat-, növény- és gombafajnak biztosítanak élőhelyet
A fák termései és a fakéreg alatt megbúvó élőlények táplálékot biztosítanak a madarak és a vadon élő állatok számára is. A fák mindemellett élőhelyként (pl. fészkelőhelyként) is szolgálnak nemcsak az életük során, hanem kidőlt, korhadt állapotukban is. Egyetlen fa akár több száz fajnak adhat otthont: rovaroknak, gombáknak, mohának, emlősöknek és növényeknek egyaránt.

9. Javítják az emberek mentális és fizikai egészségi állapotát
Számos felmérés megállapította a fák stresszre, szorongás csökkentésére irányuló jótékony hatását. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a Japánból származó úgynevezett erdőfürdőzés.

10. Gazdasági hasznot eredményeznek
Az ingatlan értékét megnövelhetik a fák, elsősorban a gyümölcsfák. A termés fogyasztható és értékesíthető is. Koros fa esetén a faanyag felhasználása is szolgálhat jövedelemforrásként. Ez utóbbi csak akkor fenntartható környezetvédelmi szempontból, ha a faanyagot nem égetjük el és ha pótoljuk a kivágott fát.

10+1. Eszmei értékük van
A fák – fajtól függően – több száz évig is élhetnek. Tehát ha egy fát elültetünk, azzal nemcsak a jelenkornak, hanem a jövő generációinak jóllétéért is teszünk!

 

forrás: https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/101-ok-arra-hogy-fat-ultessen

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos tanácsok - DIY
Az oldal tetejére